Yurtdışı Yatırım Bildirimleri

14 May 2024
Kerem Turunç
2011

Türkiye’de yerleşik olup, yurtdışında şirket kuran veya yurtdışında kurulu şirketlere yatırım yapan (ya da bu yatırımlarını devreden veya tasfiye eden) gerçek ve tüzel kişilerin yapması gerekenlerden biri de bu işlemleri Türkiye’de ilgili kurumlara bildirmektir.

Bu yükümlülük, Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 Sayılı Karara İlişkin Tebliğ (“Tebliğ”) kaynaklıdır. Zira, yurtdışında kurulu şirketlere yatırım yapılması Tebliğ tahtında yurtdışına sermaye ihracı olarak kabul edilmektedir.

Yükümlülük kapsamında,

– yurtdışında şirket kurmak, mevcut bir şirkete ortak olmak veya şube açmak amacıyla yapılan ilk nakdi ve/veya ayni sermaye ihracı sonrası ve

– yurtdışındaki şirket, ortaklık veya şubenin devri veya tasfiyesi sonrası,

üç ay içinde, ilgili işlemin hem Hazine ve Maliye Bakanlığı’na hem de Ticaret Bakanlığı’na bildirilmesi zorunludur.

Bildirim için kullanılması gereken forma bu linkten ulaşabilirsiniz.

Bunun yanında sermaye ihracı gerçekleştirmiş Türkiye’de yerleşik kişilerin, her takvim yılını takip eden üç aylık içinde bu formda istenilen bilgileri ve yapılan transferleri güncelleyerek Ticaret Bakanlığı’na göndermesi zorunludur.

Hazine ve Maliye Bakanlığı, son zamanlarda bildirim yapılmayan durumlarda daha sık idari para cezası uygulamaktadır. Böyle bir ceza ile karşılaşmamak için yurtdışı yatırım, devir ve tasfiye projelerinde ilgili bildirimin iş akışına dâhil edilip ihmal edilmemesi gerekmektedir.

________________

Yukarıda anılan hususlar, ilgili konuların genel bir değerlendirmesidir ve hukuki mütalaa niteliğinde değildir. Her durum ayrıca incelenerek, kendi özellikleri çerçevesinde değerlendirilmeli, hukuki yapı buna göre tertip edilmelidir. İhtiyaçlarınız doğrultusunda bu yol haritasının uçtan uca bir versiyonunu takdim etmek üzere bilgilerinizi bekliyoruz.

Konuyla ilgili sorularınıza İltem Dokurlar ([email protected]), Kerem Turunç ([email protected]) ve Naz Esen ([email protected]) memnuniyetle cevap verecektir.