Kripto Platformlarının Yeni Yükümlülükleri

13 January 2025
Kerem Turunç
4078

2 Temmuz 2024 tarihinde Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren 7518 sayılı Sermaye Piyasası Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun (“Kripto Kanunu”), kripto varlıklarla ilgili ilk kanun düzenlemesi olarak Sermaye Piyasası Kanunu’na yeni hükümler eklemiş ve Sermaye Piyasası Kurulu (“Kurul”) 8 Ağustos 2024 tarihli ve 2024/38 sayılı bülteninde kripto platformlarının kuruluş şartlarını yayınlamıştır. Kripto platformlarının kuruluş şartlarına ilişkin bültenimize buradan, Kripto Kanunu’na ilişkin bültenimizin Türkçe haline buradan ve İngilizce haline buradan ulaşabilirsiniz.

Kripto Kanunu’na ilişkin kapsamlı ikincil mevzuatın 2025 yılı içerisinde yayınlanması beklenmekteyken, 25 Aralık 2024 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanan aşağıdaki yönetmelikler ve tebliğ ile kripto platformlarına bazı yeni yükümlülükler getirilmiştir:

Suç Gelirlerinin Aklanmasının ve Terörün Finansmanının Önlenmesine Dair Tedbirler Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik (Karar Sayısı: 9305)

Suç Gelirlerinin Aklanmasının ve Terörün Finansmanının Önlenmesine İlişkin Yükümlülüklere Uyum Programı Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik

Mali Suçları Araştırma Kurulu Başkanlığı Elektronik Tebligat Sistemine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik

Mali Suçları Araştırma Kurulu Genel Tebliği (Sıra No: 19)’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Sıra No: 27)

Yapılan değişikliklerin özetini aşağıda takdim ediyoruz.

1. Suç Gelirlerinin Aklanmasının ve Terörün Finansmanının Önlenmesine Dair Tedbirler Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik (Karar Sayısı: 9305)

Değişiklikler kapsamında kripto varlık hizmet sağlayıcıları tarafından gerçekleştirilen işlemler ve kripto varlık transferlerine ilişkin kimlik tespiti yükümlülüğü bakımından 15.000 TL tutarında eşik belirlenmiştir.

Kripto varlık transferleri bakımından yönetmeliğe eklenen ve 25 Şubat 2025 tarihinde yürürlüğe girecek olan hüküm uyarınca 15.000 TL ve üzerindeki kripto varlık transferlerinde gönderenin (a) tam adına/unvanına, (b) cüzdan adresine veya cüzdan adresinin bulunmadığı durumda işlemle ilgili referans numarasına, (c) adresi veya doğum yeri ve tarihi veya müşteri numarası, vatandaşlık numarası, pasaport numarası, vergi kimlik numarası gibi göndereni belirlemeye yarayan bilgilerden en az birine yer verilmesi ve bu bilgilerin teyit edilmesi zorunludur.

15.000 TL tutarının altındaki kripto varlık transferleri bakımından gönderenin (c) bendi dışındaki bilgilerine yer verilmesinin zorunlu olduğu ancak bu bilgilerin teyidinin zorunlu olmadığı düzenlenmiştir.

Ayrıca tutar fark etmeksizin tüm kripto varlık transferlerinde alıcının da (c) bendi dışındaki bilgilerine yer verilmesi zorunludur.

Öte yandan, transfer mesajlarında bulunması gereken bu bilgilerin, kripto varlık transferine aracılık eden tüm kripto varlık hizmet sağlayıcıları tarafından mesaj zinciri boyunca muhafaza edilmesi gerekmektedir.

Bu bilgilere ilişkin eksiklik halinde kripto varlık transfer işlemi mesajı alan kripto varlık hizmet sağlayıcısı, eksik bilgilerin tamamlanmasını talep etmek, tamamlanmaz ise kripto varlık transfer işlemini iade etmek zorundadır. Bilgi eksikliğinin süreklilik arz etmesi durumunda sonraki işlem taleplerinin reddedilmesi veya sınırlandırılması ya da söz konusu kripto varlık hizmet sağlayıcısı ile iş ilişkisine son verilmesi hususlarını göz önünde bulundurulmak zorundadır.

Bunun yanında, (a) yurtdışında faaliyet gösteren kripto varlık hizmet sağlayıcılardan alınan veya bunlara gönderilen kripto varlık transfer işlemlerinde ve (b) herhangi bir kripto varlık hizmet sağlayıcı nezdinde kayıtlı olmayan bir cüzdan adresine gönderilen veya böyle bir cüzdan adresinden alınan kripto varlık transferlerinde, göndericinin ya da alıcının tam ismi/unvanı ile adresi veya doğum yeri ve tarihi veya müşteri numarası, vatandaşlık numarası, pasaport numarası, vergi kimlik numarası gibi bilgilerden en az birine ilişkin beyan alınmak zorundadır.

Kripto varlık hizmet sağlayıcılar, risk temelli yaklaşım çerçevesinde kripto varlık transferinin taraflarına ilişkin ilave bilgi ve belge talep eder ve buna rağmen yeterli bilgi elde edemezse transferin gerçekleştirilmemesi veya işlemlerin sınırlandırılması ya da iş ilişkisine son verilmesi hususlarını göz önünde bulundurmak zorundadır.

2. Suç Gelirlerinin Aklanmasının ve Terörün Finansmanının Önlenmesine İlişkin Yükümlülüklere Uyum Programı Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik

Değişiklikler kapsamında kripto varlık hizmet sağlayıcıları, 25 Ocak 2025 tarihine kadar en az bir uyum görevlisi ve yardımcısı atamakla ve uyum görevlisinin atanmasından itibaren en geç bir ay içinde uyum programı oluşturmakla yükümlü kılınmışlardır.

3. Mali Suçları Araştırma Kurulu Başkanlığı Elektronik Tebligat Sistemine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik

Kripto varlık hizmet sağlayıcılarının 25 Ocak 2025 tarihine kadar Elektronik Tebligat Sistemi üzerinde hesap açmak için başvuruda bulunmaları gerektiği düzenlenmiştir.

4. Mali Suçları Araştırma Kurulu Genel Tebliği (Sıra No: 19)’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Sıra No: 27)

Değişiklikler kapsamında (a) kripto varlık hizmet sağlayıcılarının gerçek kişi müşterileriyle sürekli iş ilişkisi kurarken tebliğde belirtilen usule uygun olarak uzaktan kimlik tespiti yapabileceği, (b) gizlilik tabanlı kripto varlıkların alım satımına veya saklanmasına aracılık eden kripto varlık hizmet sağlayıcılarının uzaktan kimlik tespiti yapamayacağı ve (c) ilk finansal hareket dahil olmak üzere kripto varlık hizmet sağlayıcı nezdinde para yatırma ve çekme işlemlerinin müşterinin kimlik bilgileriyle uyumlu bir banka ve kredi kartı hesabı aracılığıyla yapılması gerektiği düzenlenmiştir.

________________

Yukarıda anılan hususlar, ilgili konuların genel bir değerlendirmesidir ve hukuki mütalaa niteliğinde değildir. Her durum ayrıca incelenerek, kendi özellikleri çerçevesinde değerlendirilmeli, hukuki yapı buna göre tertip edilmelidir. İhtiyaçlarınız doğrultusunda bu yol haritasının uçtan uca bir versiyonunu takdim etmek üzere bilgilerinizi bekliyoruz.

Konuyla ilgili sorularınıza İltem Dokurlar ([email protected]), Naz Esen ([email protected]) ve Baran Ezeli ([email protected]) memnuniyetle cevap verecektir.